Friday, November 11, 2011

Daurah Perkampungan Ilmu 2011 di Madrasah Al Khairat

InsyaAllah, Madrasah Al-Khairat akan mengadakan Daurah Perkampungan Ilmu 2011.

Pada 2010 saya sempat mengikuti Daurah ini, Alhamdulillah banyak ilmu baru.

Mari sama-sama memeriahkan "Pesta Ilmu" dimusim cuti sekolah ini.

Maklumat di bawah saya copy and paste dari blog akhi Azrul Jaini, di sini. ^_^


Madrasah al-Khairat Kuching Sarawak mengajak adik-adik dan sahabat-sahabat terutama yang berumur 11 sehingga penuntut universiti untuk menyertaiDaurah Perkampungan Ilmu 2011 (DPI '11) yang akan diadakan bersempena dengan cuti akhir tahun persekolahan pada:

Tarikh: 28 Nov - 4 Dis 2011 (7 hari 6 malam)
Tempat: Madrasah al-Khairat, No. 70, Jalan Cempaka, Kampung Pinang Jawa, Kuching.
Yuran:RM 130.00 sahaja

Objektif program ini adalah:
1. Mengenal penyakit hati dan penawar bagi merawat penyakit hati melalui pendekatan menarik Halaqah Akhlak lil Banin.

2. Mempelajari & mengenal adab sebagai penuntut ilmu melalui kitab Imam Abdullah Al-Haddad iaitu Kitab Adab Suluk Al-Murid agar boleh menuju ke arah keberkatan ilmu yang diredhai dan dirahmati Allah.

3. Memperbaiki kaedah solat menurut Mazhab Syafie agar boleh menuju ke arah kesempurnaan solat.

4. Mengimbangi budaya hedonisme dengan berhibur dengan qosidah, di samping mengenal kisah agung para nabi, ulama-ulama, para sahabat & para awlia'.

5. Mewujudkan rasa cinta pada Rasulullah s.a.w melalui mengenal paras rupanya dan sifatnya agar boleh dijadikan ikutan.


Pelbagai aktivi menarik menanti anda. Semoga bermanfaat besar program ini membantu anda memantapkan diri sebagai seorang Muslim, insya-Allah. Sila klik'Aktiviti Menarik' di bawah untuk membaca lanjut:Berikut adalah tentatif rutin program yang akan dilangsungkan:


Sedikit pengenalan ringkas tentang Madrasah al-Khairat Kuching, Sarawak. Madrasah ini merupakan institusi yang menyediakan asas Bahasa Arab dan agama kepada pelajar yang berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang agama, dan merupakan antara institusi yang menawarkan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) di negeri Sarawak. Sejak dijalankan lebih kurang dua dekad yang lampau, Madrasah ini telah menjadi pintu kepada ramai pelajarnya berjaya melanjutkan pelajaran ke insitusi pengajian tinggi seperti di Mesir, Indonesia danYaman. Pada tahun 2011, seramai 3 orang pelajar Madrasah telah melanjutkan pelajaran ke Hadhramaut, Yaman.

Untuk makluman lanjut, sila hubungi:

Fazrul : 010 - 963 4716
Mimi : 014 - 590 7282

Penyertaan adalah terhad kepada 50 orang sahaja. Disarankan untuk mendaftar awal sebelum kuota penuh. Anda boleh memuat turun pamplet DPI '11 melalui pautan 4shared.com. Sila klik di sini.

Terima kasih atas sokongan padu anda!

Wassalam ;)

No comments: