Friday, April 17, 2009

Buku-buku yang aku ade...sume xbis baca lagi...bila la nk khatam ni..


Salah satu ilmu yang perlu ada dalam pembentukan sebuah keluarga muslim or BM (baitul muslim) ... nak jadikan ABM pun boleh...alat bantu mengajar bagi bakal2 guru..
mengajar bagaimana memahami sebuah kehidupan...

ha....ni buku baru juga..aku beli post secara online sama dengan buku "bagaikan khadijah..." sampai 14/04/09..xsampai seminggu aku order dah sampai dah...boleh beli kat http://bookcafe.com.my/ kat sini la aku membelinya..

aku baru lepas study sains alam sekitar...then rehat jap...aku ni teruja sikit nak baca buku-buku baru ni..then layan kejap makrifat cinta...
memang layan abis beb...aku rasa tetiba pula hujan malam ni (nanges la tu...)
buku ni novel cintan tahap...5 bintang..ni rate aku la xtau korang..

sedikit perkongsian dari 40% buku novel tu...(psst aku ni memang terer bab scan masa baca, sebab tu aku cepat membaca...kalau nk suh cite balik boleh tapi aku wat rumusan je la..xdpt cte dgn detail..)
berbalik kepada perkongsian tadi..

apa yang mampu aku buat adalah: bagaimana hati seseorang itu bergetar apabila disebutkan Asma'ul Husna...
bagaimana kehebatan Hidayah yang Allah kurniakan mampu mengubah dari seorang yang buruk akhlaknya dan akhirnya menjadi seorang penrindu Cinta ALLAH yang hakiki..
bagaimana seorang yang angkuh dan sombong....tersungkur di tengah jalan dan akhirnya kembali mencari Allah kerana kehidupan yang dilihatnya tanpa hidayah Allah tidak memberi apa-apa erti..

dan apa yang penting ialah: Sejauh mana kita mengenali diri kita? jati diri kita? keislaman kita? adakah kita masih perlu bertangguh untuk bertaubat..sedangkan maut sentias mengintai kita setiap masa...

akhir kalam dari novel ini : ( aku tak bis baca lagi...:) nk tulis blog jap...)
insyaALLAh semoga dari pembacaan novel ini mampu menyedarkan kita hakikat penciptaan manusia tidak lain tidak bukan adalah untuk beribadah kepada Allah..


ha ini satu lagi buku saya...baru beli pagi tadi...tarikh: 16 April 2009, jam 10.00am, tempat: bitara siswa/upsi..

majalah ini dah sampai ke keluaran ke 6. tapi aku hanya ada keluaran ke3, 5 dan 6..
yang lain tak sempat nak beli...tapi akan diusahakan..
harga senaskhah: rm9 tunai..

walaupun aku tengah sengkek...poket dah nak sampai tahap pokai...makan pun macam tak makan...

tapi kalau hati kata nak beli buku...aku akan beli :)...
tak rugi kita melabur untuk membeli buku...ilmu dalam buku tu amat berharga...

mempunyai buku yang banyak adalah kebahagiaan saya..sape ade buku-buku yang best dan xmo dah..leh la bagi kat aku...:) free of charge boleh???

apepun...ingat balik wahyu pertama...Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan...

ingat itu sampai bila-bila...

kla...aku bak baca buku akademik pula...minggu depan nak final exam dah...

pesanan penaja: kalau ade sahabat yang ada maklumat tentang buku-buku yang diharamkan...yang boleh memesongkan akidah boleh memaklumkan kepada saya...:)

2 comments:

ahli ISRA' said...

salam ziarah,
thanx for the website for books!
lame dah cari2 buku melayu.
wah byk skali buku nti.
semoga kekal usaha membaca.
syukur kerana org bercita2 nak ubah silibus kementerian. jarang sekali didgr.
huhu. rase rugi plak x jadi cikgu.
btw. teruskan perjuangan.

~ferdaus tahar
ibnutoha.wordpress.com

puterinurzahra said...

salam...ahli Isra..@ ferdaus tahar..

ana memang pencinta buku...:)
bgs2..website tu ok..cepat je penghantaran dia..tp depend kepada kemudahan pos d tempat kita la pula ye..sama ada ok or x..